Geçmiş Etkinlikler
Etkinlikler List Navigation
Göktürk tarihinin Bizans kaynaklarına kısaca bir bakış
Dr. Mihaly Dobrovits: Göktürk tarihinin Bizans kaynaklarına kısaca bir bakış
Daha fazlasını bul »Japonların gözünden Orta Asya’daki Antik Yunan-Hint kültürü
Prof. Dr. Selçuk Esenbel: Japonların gözünden Orta Asya'daki Antik Yunan-Hint kültürü
Daha fazlasını bul »Çin’deki Kazılarda Ortaya Çıkan Soğud Lahitlerindeki Olağanüstü Yaratıklar
Kiraz Perinçek: Çin’deki Kazılarda Ortaya Çıkan Soğud Lahitlerindeki Olağanüstü Yaratıklar 500 ila 1000 yılları arasında Orta Asya ticaretine hakim olan Soğudlar, İpek Yolu ticaretinin en önemli aktörlerinden biridir.Yerleşim merkezleri olan Zarafşan Nehri havzası, günümüzde Özbekistan ve Tacikistan sınırları içinde yer almaktadır. Birçok yolun kesiştiği Semerkant, eski zamanlardan geç dönemlere kadar Soğudlar’ın en önemli başkenti olmuştur. kent-devletler şeklinde örgütlenen Soğudlar, hiçbir zaman merkezi bir devlete ve bir orduya sahip olmamakla birlikte, Avrasya’nın büyük kısmına hakim olan bir ticaret imparatorluğu kurmayı başarmışlardır.…
Daha fazlasını bul »Folklor Çalışmalarında Yeni Yaklaşımlar: Gösterim Teorisinin Farklı Uygulamaları
Prof. Dr. Arzu Öztürkmen: Folklor Çalışmalarında Yeni Yaklaşımlar: Gösterim Teorisinin Farklı Uygulamaları 'Folklor,' 19. yüzyıldan bu yana beşeri bilimlerin önemli bir alanı olarak ortaya çıktı. Bu konuşma, folklor çalışmalarının tarihçesinden yola çıkarak folklor disiplininin gerek tarihsel etnografileri, gerekse günümüz karmaşık kültürel formlarını anlamamızda açacağı kapıları ele almaktadır. Konuşma ayrıca, Osmanlı sözlü ve görsel kültüründen bugünün popüler sanatına kadar pek çok kültürel formun çözümlenmesinde katkısı olan gösterim teorisinin folklor çalışmalarındaki yerine de açıklık getirmeye çalışacaktır.
Daha fazlasını bul »Toba Türkleri’nin Kuzey Wei Dönemindeki Budist Sanatı ve Hexi Koridoru’ndaki Başyapıtları Üzerine İnceleme
"Toba Türkleri'nin Çin'in kuzeyini ele geçirmelerinden sonra kurdukları Kuzey Wei hanedanı döneminde, Gansu eyaletindeki Hexi Koridoru'nda Budist sanatı yeşertmişler ve geride bugün Dünya Mirasları Listesine de giren birçok eser bırakmışlardır.
Daha fazlasını bul »Cumhuriyet Dönemi Soyadı Hikayeleri
Prof. Emine Naskali: Cumhuriyet Dönemi Soyadı Hikayeleri "1934'te Soyadı Kanunu çıkınca her vatandaş bir soyadı seçmeye yöneldi. Soyadı Kanununa itirazlar oldu. Soyadı seçimi o yılların sosyal ortamı, fikir dünyasını yansıtmaktadır."
Daha fazlasını bul »Eski Türk Yazıtları: Filolojik Bakış ve Değerlendirmeler
Doç. Dr. Hatice Şirin: Eski Türk Yazıtları: Filolojik Bakış ve Değerlendirmeler "Moğolistan, Yenisey ve Altay bölgesinde bulunan yazıtlardaki alt metinlerin, sözcüklerdeki metaforik kullanımlarının ele alınacağı bu konuşmada, Türk kültür tarihi açısından çok önemli olduğunu düşündüğümüz sözcükler de değerlendirilecektir. söz gelimi, bu metinlerde at ve at sürülerinden binek hayvanı olarak sıkılıkla bahsedilir. Ancak at etinden yemek yapıldığı bilgisinin geçtiği ilk yazılı metinimiz var mıydı? Varsa hangisiydi ve bu bilgi nasıl sunulmuştur?"
Daha fazlasını bul »İpek Yolu’nun Muhafızları: Steplerden Kentlere Türk Hakanlığı (Karahanlılar) Ordusu
Doç. Dr. Ömer Soner Hunkan: "İpek Yolu'nun Muhafızları: Steplerden Kentlere Türk Hakanlığı (Karahanlılar) Ordusu" "Orta Asya'da steplerden kentlere Hakanlık devri hakimiyetinin silahlı unsurları irdelenmekte ve alanın meraklılarına ilk Müslüman Türk Hakanlığı'nın savaş sanatı, teçhizatları, hiyerarşileri ve yöntemi anlatılmaktadır".
Daha fazlasını bul »Prof. Dr. Mesut Şen – Baytarnameler
Dr. Emel Esin Kütüphanesi'nde, Prof. Dr. Mesut Şen tarafından "Baytarnameler" konulu konuşma yapılmıştır.
Daha fazlasını bul »Religions of the Old Turks
Dr. Emel Esin Kütüphanesi'nde, Dr. Yukiyo Kasai tarafından, "Religions of the Old Turks" konulu konferans verilmiştir.
Daha fazlasını bul »